Sladovňa

Výrobky Sladovne Sessler

 

 

Hvozdené slady             

-  plzenský humnový slad

-  bavorský slad

                       

Pražené slady                   

-          karamelový slad svetlý

-          karamelový slad tmavý

-          farebný slad svetlý

-          farebný slad tmavý

 

Špeciálne slady

 

Viedenský slad
Pale Ale
Pšeničný slad bledý
Pšeničný slad tmavý
Pšeničný karamel
Ražný
Ražný pražený
Abbey
Melanoidný
Zadymený
Diastatický jačmenný
Diastatický pšeničný

 

 

Charakteristika:

 

Plzenský humnový slad:  slad výnimočnej kvality, vyrába sa z jarného sladovníckeho jačmeňa na humnách - klasickou technológiou ručne, pivu dodáva zlatú farbu a jedinečnú sladovú arómu. Vyznačuje sa veľkou výťažnosťou, je veľmi obľúbený najmä v malých pivovaroch pri výrobe špeciálnych pív.

 

Bavorský slad: vyrába sa zo sladovníckeho jačmeňa tiež klasickou ručnou technológiou na humnách, pivám zvyšuje farbu a zvýrazňuje sladovú arómu piva. Používa sa hlavne pri výrobe tmavých pív.

 

Karamelový slad svetlý: základnou surovinou na výrobu je sladovnícky jačmeň, používa sa najmä pri výrobe tmavých pív mníchovského (bavorského) typu, v pekárenstve, cukrárenstve, pri výrobe rôznych limonád a je súčasťou výrobkov zdravej výživy. Veľmi priaznivo pôsobí na stabilitu piva, pivu dodáva jemnú sladovú arómu a peknú medenú farbu.

 

Karamelový slad tmavý: pivu dodáva výraznú karamelovú chuť a rubínovú farbu, ostatné použitie ako pri svetlom karamelovom slade

 

Farebný slad: základnou surovinou na výrobu je plzenský slad. Používa sa pri výrobe tmavých pív mníchovského typu a v pekárenstve. Pivu dodáva tmavú až čiernu farbu a výraznú praženú vôňu

Výroba sladov v sladovni Sessler je založená na starej tradícii a veľkom podiely ručnej práce. Napriek automatizácii príjmu jačmeňa, jeho namáčaní, pražení v pražiči, či hvozdení, veľa záleží na ľuďoch. Individuálne posudzovanie klíčenia, obracanie i zberanie zeleného sladu je závislé na pracovníkoch sladovne. Taktiež kontrola pražených sladov je plne v kompetencii pražiarov.

Zjednodušene možno výrobu sladu zhrnúť do nasledovných bodov:

  • príjem a čistenie jačmeňa
  • skladovanie jačmeňa
  • máčanie jačmeňa
  • vymáčanie a klíčenie jačmeňa
  • sušenie (hvozdenie) sladu
  • skladovanie a expedícia sladu
  • praženie sladu
  • skladovanie a expedícia pražených sladov

Pred vlastným prijatím jačmeňa do sladovne sa vykonáva rozbor jačmeňa. Až po kladnom stanovisku laboratória sladovne je možné prijať jačmeň na sklad. Jačmeň sa prečistí a uskladní v skladoch. Po rozhodnutí o výrobe sladu sa odváži presné množstvo jačmeňa a zamočí sa v tzv. štokoch. Tu sa začne zrno jačmeňa prebúdzať k životu. Ukončením máčania sa jačmeň vymáča na podlahu humien, kde zrno pokračuje v klíčení a raste. V určitom okamihu majster sladovne rozhodne o ukončení klíčenia, zelený slad sa zozbiera z humna a dopraví na hvozd. Tu sa slad usuší a preruší sa jeho klíčenie. Po usušení sa slad odklíči a uskladní v silách. Takto sa vyrába plzeňský a bavorský slad. Rozdiel medzi nimi je od začatia namáčania, cez vedenie na humne, až po rôzne sušenie na hvozde.

Pražené slady sa vyrábajú v pražiarni. Slad sa dopraví do pražiarne a stanovené množstvo sladu sa cez násypník vsype do pražiaceho stroja. Tu sa slad praží určitú dobu. Ku koncu praženia pražiar v rýchlom slede kontroluje kvalitu upraženého sladu. Ak slad dosiahne požadovanú kvalitu, pražiar vypustí upražený slad na chladiacu misu. Po schladení sladu sa tento uskladní v zásobníkoch. Po rozbore kvality v laboratóriu sladovne sa hotový slad uskladní v silách.

Uskladnené slady sa pred expedíciou ešte leštia a zbavujú prachu a rôznych nečistôt a úlomkov. Môžu sa expedovať voľne alebo v 50 kg vreciach. Sladovňa vychádza v ústrety aj malým a drobným odberateľom. Expedovať sa dá od jedného kilogramu.


Cenník

Cenník malopredaj

Cenník veľkoodber

Parametre sladu

Pri Kalvárií 17
Trnava
Slovensko
917 01

restauracia@sessler.sk
+421 911 700 346